Продовольче забезпечення військовослужбовців. Організація харчування військовослужбовців за встановленими нормами продовольчого забезпечення.
Продовольче забезпечення військовослужбовців. Організація харчування військовослужбовців за встановленими нормами продовольчого забезпечення.
26 Jun 2017ID:614Переглядів:5,977
Продовольче забезпечення військовослужбовців. Організація харчування військовослужбовців за встановленими нормами продовольчого забезпечення.
Норми харчування розробляються на науковій основі з урахуванням вимог раціонального харчування людини.
Їжа являється єдиним джерелом енергії та будівельного матеріалу для формування складних структур організму. Тому у відповідності із сучасними даними науки про збалансоване харчування для забезпечення життєдіяльності людини її організм повинен отримувати щоденно певну кількість харчових речовин у залежності від характеру трудової діяльності, віку, статі, образу життя, кліматичних та інших умов.
За сучасними науковими поглядами, норми харчування з точки зору фізіології харчування повинні відповідати наступним основним вимогам: – вміщати в певних співвідношеннях необхідну кількість харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин), достатніх для забезпечення росту і функціонування організму; – забезпечувати організм певною кількістю енергії (в потенціальному), достатньою для підтримання процесів і поповнення різних енергетичних витрат; – складатися з різноманітних продуктів, які добре засвоюються і дозволяють приготувати з них смачну і висококалорійну їжу; – забезпечувати приготування гарячої їжі у відповідності з вимогами режиму харчування.
Одночасно норми харчування повинні відповідати економічним вимогам країни, умовам і характеру закладеної праці. У відповідності з фізіологічними вимогами організму в раціоні харчування білки повинні забезпечувати 12-15 % загальної енергетичної цінності добового раціону, жири – до 30 %, а вуглеводи – до 55 – 58 %.
Норми харчування для особового складу ЗСУ розробляються з урахуванням основних вимог теорії збалансованого харчування і специфіки умов і характеру військової праці. Кожна норма призначається для певного контингенту військовослужбовців і загальна енергетична цінність повинна забезпечувати поповнення енерговитрат даного контингенту.
Але крім фізіологічних вимог на нормування забезпечення продовольством, безпосередній вплив надає стан економіки країни.
Іншими словами, наука про харчування визначає раціональні нормативи, а економіка країни – реальні можливості. Тому при розробці та обґрунтуванні норм ураховуються і економічні можливості країни.
У даний час у загальносвітовому і державному масштабі поставлено завдання досягти такого рівня споживання обґрунтованим нормам харчування, які забезпечували б всебічний, гармонічний розвиток здорової людини.
Основною ціллю і головним завданням являється максимальне задоволення постійно зростаючих матеріальних і культурних споживань всього суспільства. Рішення даної задачі в масштабі країни буде означати і подальше покращення норм харчування військовослужбовців.
Це покращення буде йти за рахунок:
– збільшення норм видачі окремих видів продуктів;
– введення нових продуктів;
– покращення їх якості;
– підвищення харчової цінності;
– збагачення різними комплексами вітамінів;
– смакових і калорійних приправ;
– застосування нових методів обробки продуктів;
– забезпечення максимального збереження поживних і смакових якостей свіжих продуктів; – збільшення термінів зберігання продовольства.
Класифікація і характеристика норм харчування
Забезпечення військовослужбовців та інших категорій продовольством здійснюється за нормами харчування військовослужбовців ЗСУ, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 “Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту”.
Нормами харчування визначені асортимент та кількість продовольства, яке відпускається для харчування однієї людини на добу. Норми харчування діляться на основні (норми № 1 – 6, 9), сухі і бортові пайки (раціони) (норми № 7,8, 10 – 14). У примітках до норм передбачені додаткові продукти, які видаються відповідним категоріям військовослужбовців та іншим категоріям, які пойменовані в цих примітках.
До основних норм харчування відносять:
Норма № 1 – загальновійськова;
Норма № 2 – льотна;
Норма № 3 – морська;
Норма № 4 – підводна;
Норма № 5 – лікувальна;
Норма № 6 – ліцеїстська;
Норма № 9 – дієтична (6 раціонів).
До раціонів (комплектів) сухих і бортових пайків відносяться:
Норма № 7 – лікувально-профілактична (харчування для працівників ЗС, які зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці (4 шт.));
Норма № 8 – додаткова норма для донорів (2 раціони – при здачі безкоштовно; при здачі за плату);
Норма № 10 – загальновійськовий набір сухих продуктів;
Норма № 11 – автономне харчування;
Норма № 12 – бортове харчування для екіпажів літаків і вертольотів (2 варіанти) – у залежності від тривалості польотів і висоти;
Норма № 13 – раціон харчування для особового складу, який зазнав лиха на морі і перебуває на рятувальних засобах колективного користування (на 1 людину: на шлюпках – 6, на усіх інших рятувальних засобах – 3 набори);
Норма № 14 – аварійний запас харчування для екіпажів літаків та вертольотів (2 варіанти).
Норми заміни продуктів харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань.
У Збройних Силах України забезпечення харчуванням військовослужбовців та інших категорій за встановленими нормами здійснюється за рахунок держави.
Уточнення вартості норм харчування проводиться Центральним управлінням продовольчого забезпечення, виходячи із середніх діючих цін на продукти харчування, і доводиться ним до військ (сил) не частіше одного разу на квартал.
Військовослужбовці строкової військової служби, курсанти військових навчальних закладів Збройних Сил України, військовослужбовці, які проходять навчання в школах і на курсах з підготовки прапорщиків та мічманів, курсанти військових навчальних підрозділів цивільних вищих навчальних закладів, ліцеїсти, а також військовозобов’язані, які проходять підготовку, студенти, викликані на збори (стажування), під час тимчасового перебування в інших військових частинах по одному або військовими командами (підрозділами) забезпечуються харчуванням за нормами, передбаченими для військовослужбовців строкової військової служби даної військової частини, крім курсантів, які харчуються за іншими нормами під час проходження стажування.
Курсанти військових навчальних закладів за весь період навчання (до отримання військовим навчальним закладом наказу про присвоєння офіцерського звання) до дня їх випуску забезпечуються безкоштовним харчуванням через їдальні військових навчальних закладів або грошовою компенсацією замість нього.
Військовозобов’язані з числа офіцерського складу в період проходження зборів забезпечуються продовольством за нормами і в порядку, зазначеному в примітках до норм харчування. Військовозобов’язані, які не мають офіцерського звання, але перебувають на обліку офіцерського складу, стосовно їх права на продовольче забезпечення в період проходження зборів у військових частинах прирівнюються до військовозобов’язаних офіцерського складу.
Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці військової служби за контрактом, цивільний персонал, які забезпечуються за рахунок держави за нормою № 2 (льотна), а також ті, які проходять службу на надводних кораблях та підводних човнах (у тому числі в складі екіпажів надводних кораблів і підводних човнів у період підготовки в навчальних центрах Військово-Морських Сил Збройних Сил України) і суднах забезпечення, отримують належні їм норми харчування під час перебування на кораблях (суднах) у вигляді харчування через їдальні військових частин (берегових /плавучих/ баз), кают-компаній кораблів (суден).
Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці військової служби за контрактом, які постійно працюють на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати (літаки, вертольоти, планери, екраноплани, мотодельтаплани тощо) та забезпечують їх польоти, належні норми харчування отримують у вигляді харчування через їдальні військових частин (берегових баз), за винятком вихідних та святкових днів (крім військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців військової служби за контрактом, які забезпечують у зазначені дні бойове чергування).
Льотний склад екіпажів перелітних літаків (вертольотів), військовослужбовці інженерно-технічного складу авіації, які залучаються до супроводження перелітних літаків (вертольотів) і мають право на одержання харчування за рахунок держави під час перельоту з посадками на цивільних аеродромах України або аеродромах авіаційних заводів, а також під час приймання (здавання) літаків на підприємствах авіаційної промисловості, у разі неможливості отримувати харчування за атестатами на продовольство або трасовими талонами отримують харчування за власний рахунок. У військовій частині за місцем їх постійної служби зазначеним вище військовослужбовцям відшкодовується вартість норм харчування, що установлена для льотного та інженерно-технічного складу авіації.
Виплата встановленої вартості норм харчування за час відпустки військовослужбовцям строкової військової служби, курсантам вищих військових навчальних закладів не проводиться, крім військовослужбовців строкової військової служби і курсантів вищих військових навчальних закладів з числа сиріт, осіб, позбавлених батьківського піклування або в яких один із батьків загинув при виконанні обов’язків військової служби, а також під час перебування зазначеної категорії громадян у відпустці у зв’язку з хворобою.
За час, що минув, продукти згідно з нормами харчування не видаються, грошова компенсація може виплачуватися за термін, що не перевищує загального строку позовної давності відповідно до чинного законодавства.
Військовослужбовці та інші категорії мають право на одержання тільки однієї норми харчування. Військовослужбовцям офіцерського складу, військовослужбовцям військової служби за контрактом, військовослужбовцям строкової військової служби, а також працівникам, які мають право на отримання норм харчування за рахунок держави, за час перебування на лікуванні у військових і цивільних медичних закладах, у тому числі за час перебування в санаторіях та будинках відпочинку за путівками, наданими за рахунок держави, норми харчування за місцем служби не видаються.
Військовослужбовці, продовольче забезпечення яких здійснюється на підставі міждержавних угод України (у складі підрозділів міжнародних миротворчих сил, перебування у службовому відрядженні тощо), забезпечуються продовольством за нормами та в порядку, визначеними цими угодами.
Військовослужбовцям строкової військової служби, які мають зріст 190 см і вище, дозволяється видавати додаткове харчування в розмірі половини норми, передбаченої для них. Додаткове харчування призначається наказом командира військової частини за висновками військово-лікарської комісії.
Забезпечення військовослужбовців за контрактом
Військовослужбовці рядового сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом у ЗСУ, крім вихідних, святкових днів та часу перебування у відпустці, забезпечуються тільки обідом з розрахунку 45 % добового набору продуктів за нормою, за винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами.
Зазначеним військовослужбовцям на їх бажання за рішенням командира військової частини дозволяється виплачувати грошову компенсацію в розмірі вартості набору продуктів, який видається на приготування обіду